Tradisjonsrik italiensk pasta

Lasagne er en italiensk matrett bestående av pastaplater, kjøtt, saus og ost som er stekt i ovn. I Norge er lasagne en klassiker med flere ulike ferdige eller halvferdige varianter i alle matbutikker. Det er relativt enkelt å lage lasagne, spesielt med ferdige pakker der alle ingredienser følger med. Lasagne kan lages med ulike typer kjøtt, men også med kylling eller helt vegetarisk med sopp, aubergine og andre grønnsaker.

Vi skal se nærmere på bakgrunnen til retten lasagne og de ulike varianter som finnes. I Norge og mange andre land i verden er det ganske begrensede variasjoner, men i Italia finnes det flere spennende varianter. Videre skal vi se på noen tips og tilbehør til lasagne for å gjøre retten litt mer variert. Til slutt skal vi se på ulike retter som ligner på lasagne og som bør prøves.

Pastaen lasagne

Ordet lasagne på italiensk er egentlig flertallsform av lasagne, som er navnet på selve pastaen som benyttes i retten. Samtidig brukes ordet lasagne for å navngi selve retten. Pastaplatene som benyttes kalles for lasagnoni (store lasagneplater) eller lasagnette (små lasagneplater) i Italia. Som i Norge er det vanlig å kjøpe disse tørket også i Italia. Generelt selges mye tørket pasta, sammenlignet med fersk i Italia. Men det er også svært enkelt å lage pastaplater selv.

Lasagnen blir bedre på smak om du lager fersk pasta helt fra bunnen av. Med pastamaskin er det veldig enkelt, da du får tynne og jevne pastaplater i akkurat den størrelsen og formen du vil ha. Etter at deigen er formet til lasagneplater, skal den tørke raskt og kokes noe i godt saltet vann før den benyttes i lasagnen. Da har du virkelig laget lasagnen helt fra bunnen av. Husk å benytte mel som passer.

Ulike varianter

I Norge kjenner vi lasagne som den varianten som kommer fra området Emilia-Romagna og der hovedingrediensene er pasta, en melsaus eller bechamelsaus og en saus laget med kjøtt og tomat. Det finnes selvfølgelig mange varianter bare innenfor denne typen som kalles al forno, som egentlig bare betyr at den er stekt i ovn. I Italia finnes det andre varianter, som for eksempel den fra Napoli, som vi skal se på nå.

I den napolitanske lasagnen, som kalles lasagne di carnevale, er det flere ingredienser som vi vanligvis ikke tenker på i forbindelse med lasagne. Ost og en kjøttsaus er kjente ingredienser, men i tillegg benyttes hardkokte egg, en lokal pølsevariant og små friterte kjøttboller. Uten tvil en spennende variant, og den kan kanskje fungere som inspirasjon for å variere den klassiske lasagnen. På lik linje med pizza er friheten stor.

Tips og tilbehør

Noen enkle tips for å lage en god lasagne må begynne med å velge gode råvarer. Det er enkelt å bare ta med seg en ferdig pakke med lasagne fra butikken, men det er også enkelt å lage selv. Hvis du kjøper lasagneplater, er de ofte allerede kokte og kan legges direkte i lasagneformen. Bruk bra sauser og grønnsaker, og prøv variasjoner som spinat eller pesto i lasagnen.

Klassiske tilbehør til lasagne er en enkel salat og godt brød. Det er mulig å variere dette i det uendelige. Salaten kan byttes ut med for eksempel en salat med tomat og mozzarella, som spiller på de italienske tradisjonene til retten. Det er mulig å variere med ulike brød og bagetter med hvitløk eller ost. Prøv med parmesan drysset over den ferdige lasagnen eller rød eller grønn pesto ved siden av.

Lignende retter

En rett som ikke er veldig godt kjent i Norge er parmigiana di melanzane. Dette er en rett som ligner på lasagne, men der pastaen er erstattet med aubergine. Vanskelighetsgraden er noe høyere, da auberginen må behandles riktig for å få god smak. En annen rett som ligner på denne lasagnen, er mousaka. Denne greske retten med aubergine er ikke like populær i Norge som lasagne, men har flere fellestrekk.

Oppsummering

Lasagne er en folkefavoritt i Norge, og noe som mange lager på automatikk med ferdige pakker fra butikken sammen med kjøttdeig og Norvegia. Det finnes dog et stort potensiale i å variere denne retten enten med klassiske ingredienser fra Italia eller helt andre ting. Som med pizza er det lov å være kreativ med lasagne. Som nevnt over med parmigiana di melanzane er det til og med mulig å lage lasagne uten pasta.