Lekkert, sunt, raskt å lage og fremfor alt veldig økonomisk. Pasta er virkelig den ultimate matvaren, som kan brukes som base for utallige gode måltider. Du kan bruke pasta i kombinasjon med en saus, sammen med friske grønnsaker eller forskjellig annet snadder. Pastaretten kan også gratineres i ovnen – her er mange muligheter, og det er akkurat det som er så spennende og fint med denne matvaren. Det er også mange forskjellige typer pasta – fersk eller tørket, lang eller kort, fylt eller flat. Kombinasjonsmulighetene er uendelige, fra det ultra-enkle til det imponerende og sofistikerte. Du kan virkelig lage en pastarett for enhver anledning, og du kan alltid finne en matrett å kombinere pasta med.

  • Pasta lages av en deig fremstilt av hvete
  • Mange forbinder pasta med Italia, men pastaens røtter kan spores tilbake til gamle asiatiske mattradisjoner

Hvordan det lages

Pasta er en type nudel. Den er vanligvis laget av durum-hvete blandet med vann eller egg, og den blir formet til alle mulige former og fasonger. Deretter varmebehandles den enten ved koking eller baking i ovn. Noen pastaer blir laget med rismel for å kunne serveres til mennesker som er allergiske mot gluten. Pasta er et fast innslag på det italienske kjøkkenet, og ble først nevnt i italienske skrifter fra Sicilia i 1154. Pasta kan deles inn i to kategorier: tørket og fersk pasta. Det produseres mest tørket pasta i industrien, via en ekstruderings-prosess. Fersk pasta blir tradisjonelt produsert for hånd, noen ganger ved hjelp av enkle maskiner. Fersk pasta i dagligvarebutikker produseres kommersielt av store maskiner.

Før pasta ble populært i Italia i det 19. århundre, spiste tidligere sivilisasjoner også former for pasta. De gamle grekerne og romerne skapte pastalignende matvarer, som de bakte i ovner. Pasta ble først populært i Napoli på 1700-tallet, hvor den ble kombinert med tomatsaus. Det var en ideell mat å servere store deler av befolkningen. Da flere og flere italienere emigrerte til Amerika i begynnelsen av det 20. århundre, tok de sine spisevaner med seg. Pasta og pizza ble umiddelbart utbredt og populært i Amerika. Selv om mange refererer til spagetti som hovedformen for pasta, er det over 600 forskjellige typer og former å finne. Og hver av dem er tilberedt på forskjellige måter.

Pasta i resten av verden

En undersøkelse utført i 17 land bekreftet at pasta er det som folk best liker å spise. Pasta har blitt populært på grunn av én ting, fordi det er billig og lett å lage. Bare lag nudler eller andre former for pasta, la en saus gå med det, så er du ferdig. Mange forskjellige typer måltider kan inneholde pasta. Det smaker godt og fyller magen. Det produserer energi i form av karbohydrater, og derfor spiser idrettsutøvere det regelmessig. Pasta kan også oppbevares i lengre tid, du trenger ikke å bruke alt på en gang. Pasta har også blitt populær fordi den står for den italienske livsstilen. Folk over hele verden liker det fordi det er så enkelt. Den har to grunnleggende ingredienser: hvete og vann, akkurat som brød.

Det verdensomspennende salget av pasta har steget kraftig det siste tiåret. Det ble solgt pasta for 16 milliarder dollar i 2010, sammenlignet med 13 milliarder dollar i 2003. Italia leder an i verdens forbruk av pasta. Italienerne er nemlig nummer én blant forbrukere (26 kg pasta per person årlig), etterfulgt av Venezuela og Tunisia. Gjennom tidene har italiensk pasta endret seg gjennom hele Italias kulinariske historie. Det ble én gang konsumert av Italias elite som en håndlaget spesialitet, men i dagens matlaging er pasta grunnlaget for italiensk mat over hele kloden. I dag består en stor mengde italienske pastaprodukter på markedet av både fersk og tørket pasta, og i alle størrelsesordener fra liten suppepasta til store lasagne-plater.

Hvor mye du skal bruke, og hvor lenge det skal koke

Mengden pasta per person, avhenger av appetitten, om sausen er lett eller betydelig, og om du serverer retten som forrett eller hovedrett. Her kommer noen anbefalinger: til en forrett brukes ca. 50 gram per person, og for et hovedmåltid brukes ca. 75-125 gram per person. I tillegg til å måle riktig mengde pasta, er koketiden også viktig for smaken og utseendes skyld. Sjekk alltid pakken for koketid. Hvis du lager din egen pasta, så er to minutter nok. Start timingen så snart vannet begynner å koke, etter at du har lagt til pastaen. Som en generell regel, kan du bruke disse tidene: tynne, ferske nudler er ferdig på 1-2 minutter, tykkere, ferske nudler og pastaformer på 2-3 minutter, fylt fersk pasta på 3-4 minutter, tørket pasta på 8-12 minutter.