Klassikeren som er kjent i hele den vestlige verden

Alle nordmenn har et forhold til pizza. Det kan være Pizza Grandiosa, hjemmelaget pizza i langpanne på lørdagene eller ekte italiensk pizza på plass i Italia. Det finnes uendelige variasjoner av retten, og den åpner for kreativitet på kjøkkenet med frihet til å bruke nesten hva du vil som topping for å skape din egen variant. Denne kombinasjonen av enkelhet og frihet er kanskje det som har gjort pizza populært.

Videre skal vi se på hvordan pizzaen har utviklet seg fra sin opprinnelse i Italia og hvordan den har spredt seg til flere ulike land, som har laget sin egen variant av pizza. I den forbindelse står USA med amerikansk pizza med tykkere bunn, sentralt. Globalt har denne varianten sannsynligvis nå større spredning enn den italienske. Vi skal også se på pizzaens historie i Norge med hjemmelaget pizza og ikke minst frossenpizza.

Opprinnelsen

Legenden tilsier at den opprinnelige pizza Margherita ble laget første gangen i Napoli i 1889. Akkurat denne varianten lages med tomat, basilikum og mozzarella. De tre hovedingrediensene skulle symbolisere det italienske flagget med fargene rødt, grønt og hvitt. Pizza Margherita ble skap i forkant av et besøk av den italienske dronningen i Napoli. Historien er helt sikkert sann i den forstand, men ulike pizzaer har vært bakt lenge før 1889.

Det er denne pizzaen fra Napoli som for mange er den ekte italienske pizzaen, og det er pizzaer med tynn bunn bakt på tipo 0- eller tipo 00-mel som ofte markedsføres som italienske pizzaer. Det finns dog en rekke andre typer pizza i Italia, som vi kommer tilbake til senere. Det er ikke bare topping som varierer, det finnes flere andre ekte italienske pizzaer med mye tykkere bunn.

Italienske varianter

Den napolitanske pizzaen er kanskje den mest kjente varianten, med den tynne bunnen, mozzarella og ulike andre enkle toppinger. Andre steder i Italia, som Roma eller Genova, serveres det pizza med tykkere bunn og andre toppinger. Det varierer i tillegg om pizzaen er rund, om den serveres til én person eller om det lages en stor rektangulær pizza som deles opp og serveres stykkevis til mange ulike kunder.

Spesielt Roma står høyt på reiselisten til nordmenn, og pizza står garantert på menyen flere ganger i løpet av besøket. Hvis du som turist bare tenker på pizza som den runde varianten som serveres ved bordet på restaurant, risikerer du å gå glipp av fantastiske smaksopplevelser med kvadratiske pizzaer fra små kiosker og butikker. Kjøp flere ulike varianter og ta med deg til en fin park og nyt opplevelsen.

Amerikansk pizza

Pizzaen kom til USA med italienske immigranter. De hadde med seg de tradisjonelle oppskriftene for pizza fra Italia, men pizzaen utviklet seg raskt til noe helt eget i USA. Med sin tykke bunn har den amerikanske pizzaen egentlig mer til felles med pizzavariantene fra nordlige deler av Italia. Kombinasjonen av en rund pizza og tykk bunn er dog ikke vanlig i Italia, der er den amerikanske pizzaen unik.

Amerikansk pizza har etter hvert utviklet seg i flere ulike retninger. Byer som Chicago har sterke pizzatradisjoner og egne varianter. Store amerikanske selskaper som Pizza Hut og Domino’s Pizza har ekspandert ikke bare i USA, men i tillegg tatt med den amerikanske pizzatradisjonen til andre land. Flere steder er det derfor egentlig den amerikanske pizzaen de aller fleste tenker på når vi snakker om pizza og ikke den italienske.

Pizza i Norge

Pizza har ikke noen lang historie i Norge, men har etablert seg som en virkelig folkefavoritt. Den norske varianten av pizza er tett knyttet til hjemmelaget pizza i langpanne. Kanskje med for eksempel kjøttdeig, som ikke er like vanlig andre steder. I tillegg må selvfølgelig Pizza Grandiosa og andre frossenpizzaer nevnes. Denne type pizzaer har blitt veldig populære i Norge, og er et greit alternativ i en travel hverdag.

Oppsummering

Pizzaen er en av verdens mest kjente og elskede matretter. Det finnes nesten ingen som virkelig misliker pizza, og med de uendelige variasjonene vil det alltid være mulig å finne en topping du liker. Dette er friheten med pizza, og det bør heller ikke være noe riktig eller gal type pizza. Prøv de varianter du synes ser gode ut, uten å tenke for mye på historie og tradisjoner. Start din egen tradisjon!