Kimchi er Sør-Koreas nasjonalrett, og brukes som en siderett til nesten alle måltider, ofte sammen med ris. Det lages av blandet kinakål og ulike grønnsaker sammen med forskjellig krydder og pepper, som fermenteres over en lengre periode, ofte rundt to uker. Den inneholder også gjerne hvitløk, ingefær, chilipepper og reddik. Kimchi er en veldig sunn rett med mange helsefordeler, noe som har gjort den populær også utenfor Korea.

Kimchien har en historie som går 2000-3000 år tilbake. I starten inneholdt den kun salte grønnsaker, men på 1100-tallet ble andre typer krydder tilsatt. Først på 1600-tallet oppsto dagens kimchi, som inneholdt en blanding av fermentert kinakål og chilipepper. På 1800-tallet utviklet den seg videre og ble kjent som baechu kimchi. Denne innebar en lengre lagringstid og flere ulike smakstyper. I gamledager ble kimchien fermentert i krukker under bakken, som sørget for lagring om vinteren.

Oppbevaring og tilberedning av kimchi

Kimchi har som oftest en lang holdbarhetsdato grunnet den lange fermenteringen, som dreper de fleste bakterier. Koreanerne bruker ofte et eget kjøleskap for oppbevaring av kimchi, slik at den skal få riktig temperatur og dermed holde seg bedre. Du kan enten lage kimchien på egen hånd eller kjøpe den ferdig i butikken. Ferdigkjøpt kimchi er det vanligste, med kjente produsenter som kinesiske Jingangshan. Det er også mange lokale produsenter rundt om i Korea.

Det arrangeres årlig en kimchi-festival i hovedstaden Seoul, hvor rundt 2 000 deltakere lager sine unike oppskrifter og konkurrer om å lage den beste kimchien. Det lages her rundt 165 tonn kimchi. Hensikten med festivalen er å jobbe for å bevare «Kimjang-kulturen», som innebærer å lage kimchi på tradisjonelt vis med hele familien. Festivalen er en gyllen mulighet for både lokale og turister til å smake ulik type kimchi.

Helsefordeler

Kimchi er spesielt kjent for å være en veldig sunn matrett som hjelper en å holde seg frisk gjennom året. Dette er mye grunnet den store mengden hvitløk og de sterke krydderne, som hjelper med å styrke immunforsvaret. Den er lavkalori, høy på fiber og har mange viktige vitaminer som vitamin B1, B2, vitamin A og C. Den er derfor rik på aminosyrer og mineraler, inkludert kalsium og jern.

Du kan få bedre fordøyelse fordi fermenteringsprosessen lager sunne bakteriekulturer i magen, som tarmen trenger for å fungere optimalt. Den regulerer også kolesterolet grunnet hvitløken, som inneholder stoffet allicin. Dette kan igjen redusere sjansen for hjerte- og karsykdommer. Antioksidantene skjermer kroppen fra de negative effektene ved frie radikaler. Kimchi kan også hjelpe med å gå ned i vekt, forhindre kreft, og kan demme opp aldringsprosessen, og til og med gi økt livstid.

Kimchi i populærkultur

Kimchi har en stor kulturell betydning for Korea, og brukes mye som et symbol utenom måltider. Koreanerne konsumerer hele 1,85 metriske tonn kimchi årlig. Det er kanskje derfor ikke rart at de sier «kimchi» når de skal ta et bilde, akkurat slik som vi i vesten sier «cheese». Myndighetene bruker kimchi som en form for soft diplomati for å knytte Korea til omverdenen, kombinert med kultur og K-pop, landets musikkbransje.

Koreanske myndigheter gir blant annet støtte til koreanske restauranter i utlandet for å promotere landets nasjonalrett. Det er også iverksatt Kimchi buss-prosjekt, hvor en buss kjører rundt i 32 ulike land for å promotere retten. Slike tiltak har blitt kjent som «K-food» på linje med K-pop. Tanken er at dersom en forstår seg på kimchi, vil en forstå koreansk kultur. Det har også blitt utviklet kimchi for bruk blant astronauter, som kan motstå skadelige mikroorganismer.

Kimchi rundt om i verden

Kimchi er i vekst verden rundt og begynner å få økt oppmerksomhet også i vesten, i takt med K-pop sin ekspansjon. Utenfor Korea produseres mye av kimchien i Kina. Selv Korea importerer mer kimchi fra Kina enn den selv produserer! Mange begynner å få øynene opp for Kimchi, også i Norge. Norske matkjeder, samt matmagasiner promoterer retten i økende grad, og hvordan en kan lage den selv på enklest mulig måte.

En siderett for alle

Kimchi er en nydelig rett som kan spises til nesten alle måltider. Du kan tilberede retten selv, hvis du har noen grønnsaker liggende og litt ekstra tid, eller du kan kjøpe den på ulike asiatiske matbutikker for en rimelig penge. Helsefordelene i seg selv er en god grunn til å prøve ut retten, særlig fordi den inneholder så mange viktige vitaminer og mineraler. Kimchi er derfor både godt og sunt for deg!