Om du har vært på ferie i Thailand, kjenner du kanskje pad thai best som en gaterett. Thailands svar på kebaben, vil kanskje noen hevde. Retten er rimelig rask å tilberede, men samtidig veldig smakfull. Pad thai er ikke bare å finne på gaten. Du skal lete lenge for å finne en restaurant i Thailand som ikke serverer denne retten. Denne, og andre nudelretter, fikk et oppsving under andre verdenskrig, fordi Thailand opplevde en riskrise. For at landet ikke skulle gå helt tom for ris, og risikere underernæring i befolkningen, ble nudler promotert som et godt alternativ. Det var faktisk myndighetene som fant opp pad thai, grunnet mangel på ris, og fordi de ønsket en god nasjonalrett som kunne virke samlende for befolkningen.

  • Raskt, men godt
  • Gatemat og klassiker på restaurant
  • En av grunnene til nudlers popularitet

Nudler i wok

Nudler er godt kjent i mange norske hjem. Vi kjenner gjerne denne spagetti-lignende ingrediensen best som studentens beste venn i trange økonomiske tider, eller som et raskt og billig mellommåltid. Nudler er derimot så mye mer enn det, og er spesielt i det asiatiske kjøkken mye brukt i blant annet wokretter. Du kan også bytte ut den klassiske spagettien med nudler, til retter som spagetti bolognese og carbonara. Nudler kan også være et alternativ til de som ikke kan spise vanlig pasta, for eksempel mennesker med cøliaki. Riktignok risnudler, da du også finner nudler som inneholder gluten. Det er mye karbohydrater i nudler, akkurat som i pasta, så dette er ikke slankemat. Derimot kan nudler være en god kilde for trege karbohydrater, om du trener.

Pad thai er en wokrett, og det enkleste når du skal lage denne retten er å bruke en klassisk wokpanne. Dette er derimot ikke strengt nødvendig. Du kan fint benytte en vanlig stekepanne også. Om du kutter opp alle grønnsakene på forhånd, er det rimelig fort gjort å lage denne retten. Nudlene lager seg selv i lunkent vann mens du steker grønnsakene og rekene sammen. Når nudlene er ferdige, skal også disse oppi panna, og alle ingrediensene vendes sammen til den store gullmedaljen. Gullmedaljen i dette tilfellet er altså det at du får spise en svært god rett. Skal du ha gjester, lag ekstra mye. Vi har vel alle kjent på skuffelsen over at gryta er tom før du er mett.

Ingredienser

Tradisjonelt lages denne retten med risnudler, egg, tofu, tamarindsaus, fiskesaus, reker, hvitløk, sukker, chilipepper og ulike grønnsaker. Ofte tilsettes peanøtter på toppen etter steking. Et alternativ kan også være å tilsette cashewnøtter. Limebåter vil du også ofte møte på, om du bestiller pad thai på en thailandsk restaurant. Det er lov å ta seg noen friheter når du skal lage pad thai, prøv deg gjerne fram. Bruk de grønnsakene du selv ønsker, men et eksempel kan være å bruke rødløk, vårløk og ikke minst hvitløk. Hvitløk er viktig for smaken, og denne lille hvite gledessprederen gjør mye i nettopp denne retten, så her bør du koste på deg litt dårlig ånde for smakens skyld.

Det vanligste å bruke i pad thai er nok reker, men retten kan også lages med kylling, svin eller andre kjøttyper. Den kan også lages helt uten kjøtt, om du ønsker det. Mulighetene er mange. Vær derimot obs på steketiden om du benytter kylling eller svinekjøtt. Denne type kjøtt bør være gjennomstekt før servering. Ønsker du et sjømatalternativ til reker, så kan du for eksempel bruke krabbe, kanskje hummer, eller hva med å lage en norsk versjon i form av pad thai med torsk? Med alle variasjonene som finnes, kan du fint spise pad thai hver dag i en uke, og fremdeles oppfylle myndighetenes oppfordring om et variert kosthold og tre fiskemiddager. Men, du trenger kanskje ikke ta helt av. Vi trenger ikke å kutte kjøttkakene helt.

Kort fortalt

Den velkjente matretten pad thai fikk altså en kjempestart da myndighetene promoterte bruken av nudler fremfor ris, etter at landet opplevde en alvorlig mangel på nettopp ris, som opptil da hadde vært en av de viktigste ingrediensene i det thailandske kjøkken. Ifølge nettsiden southeastasiabackpacker.com fortalte myndighetene befolkningen at ved å spise pad thai, så hjalp de landet sitt. Denne nettsiden kan også informere om at myndighetene delte ut gratis gatevogner til personer som ønsket å selge pad thai i gatene. Dette kan forklare hvorfor denne retten er et så kjent syn på gatenivå i Thailands byer og tettsteder. Retten var god da, den minket presset på Thailands produksjon av ris, og er i dag fremdeles like god.