La deg inspirere av mat fra hele verden

Det er enkelt å prøve ut nye og eksotiske retter på sitt eget kjøkken. Du trenger ikke å dra til Spania for å prøve en deilig bacalao eller å dra til Italia for å spise autentisk pizza. Asiatisk mat er så mye mer enn bare nudler og ris. Her gjør vi et dypdykk i den asiatiske matkulturen, og gir deg videre inspirasjonen fra alle verdenshjørner når det kommer til mat og matkulturer.

Det trenger ikke å være vanskelig å prøve ut nye ting på kjøkkenet, og du trenger ikke å reise langt for en ny og spennende opplevelse. Hvorfor ikke la matlaging bli din nye hobby, i stedet for å la det være et daglig bry i hverdagen din? Dette er stedet for deg som ønsker å finne ekte matglede! Her finner du ikke bare informasjon om mat fra alle verdensdeler, men også om norsk mat.

Asiatisk mat

Hvorfor ikke prøve en asiatisk rett til middag i dag? Asiatisk mat innebærer så mye – alt fra kebab, sterk chili og retter med nudler og ris fra Kina, til sushi, soya og fermentert ingefær fra Japan. Asiatisk mat består ofte av enkle, men sunne råvarer, slik som forskjellige grønnsaker, soyabønner, men også forskjellig kjøtt som okse, kylling, svin og fisk. Maten er ofte veldig smaksatt, med forskjellige krydder.

I India finner vi ofte forskjellige retter som er basert på linser, karri og sterke krydder. Chili, kardemomme, spisskummen, ingefær, hvitløk og koriander er meget vanlige ingredienser i det indiske kjøkkenet. Kjøkkenet i Thailand er derimot ofte kjent for den velbalanserte blandingen mellom sødme, syre og gode krydder. Her blir gjerne mango, kokos og lime brukt i matlagingen. I Kina finner du smaker som sesampasta, hvitløk og peanøtter. I tillegg spises det mye sjømat her.

Italiensk mat

Det er vanlig å tenke på pizza og pasta når det er snakk om italiensk mat. Dette er to viktige matretter i det italienske kjøkkenet, men Italia har flere kulinariske opplevelser å tilby enn som så. Det italienske kjøkkenet er kjent for å være et av de mest populære kjøkken i hele verden. Maten er smaksrik, men allikevel som oftest veldig enkel. Mange italienske matretter inneholder bare 4-8 ingredienser.

Tomater er en av de viktigste råvarene i italiensk mat. Også pesto og olivenolje er viktige ingredienser. Utenom pizza og pasta, er lasagne, risotto, focaccia, polenta, gnocchi og antipasti viktige matretter i Italia. Til pasta lages ofte enkle sauser av fløte og ost, eller tomater, olivenolje og hvitløk. Tiramisu er en vanlig dessert i landet, mens en kopp kaffe (særlig espresso) er en viktig del av ethvert italiensk måltid.

Spansk mat

Også Spania har en rik matkultur og mathistorie. Det sies at paella er Spanias nasjonalrett. Noen av de andre populære matrettene i Spania er bacalao (en klippfiskrett), gazpacho (en slags kald grønnsakssuppe), calamares (fritert akkar) og chorizo (en sterkt krydret pølse). Tapas er en viktig mattradisjon i Spania, hvor måltidet består av mange små, forskjellige matbiter. Oliven, forskjellige oster, fritert akkar og spekeskinke er vanlige ingredienser i et tapas-måltid.

Tapas fungerer som en bra matrett i sosiale sammenkomster, da det er vanlig at alle deler på alt. På norsk kan ordet fingermat beskrive spansk tapas på en god måte. Måltidene serveres som lunsj eller kveldsmat, eller gjerne som en forrett. Spansk matkultur er veldig sammensatt, og et resultat av mange forskjellige folkeslag som har bebodd det spanske landet. I Spania er det en vanlig tradisjon å spise reker på julaften!

Norsk mat – komler

Også i Norge har vi noen retter som er tradisjonelle, og knyttet opp til historien i landet vårt. Komler er en matrett som også er kjent som potetball, raspeball, klubb eller kompe. Det er veldig enkelt å lage komler, da de stort sett består av poteter og mel. Det er vanlig å servere komler med forskjellige typer kjøtt og pølser. Også kålrabi er et vanlig tilbehør til komler. Noen spiser også komler med sirup eller sukker.

Norsk komle – i slekt med annen eksotisk mat

Mange andre land lager også en tradisjonell matrett som minner om vår norske komle. I Tyskland er en potetball ved navnet «knödel» veldig populær. I Italia er det vanlig å spise «gnocchis», små baller som også er laget av potet. I Sverige er det den såkalte «kroppskaka» som minner om komler. Også i Litauen, Latvia og Ukraina blir det laget tradisjonelle potetballer, som ligner mye på den norske komla.